Suomi.fi-fullmakter

Med hjälp av Suomi.fi-fullmakter kan du sköta ärenden för en annan person eller det samfund du representerar i Aras e-tjänst. När du har fått den fullmakt du behöver kan du logga in i Aras e-tjänst med dina egna bankkoder, certifikatkort eller mobilcertifikat.

Uträtta ärenden för en annan persons räkning

I Aras ordningsnummerregister kan man ansöka om det ordningsnummer som behövs för att ansöka om en bostadsrättsbostad för en annan persons räkning. Till detta behövs fullmakten Ansökan om ordningsnummer till bostadsrätt.

Uträtta ärenden för ett företags eller ett samfunds räkning

Om du vill sköta ett företags eller samfunds ärenden i Aras e-tjänst ska du ha rätt att uträtta ärenden för samfundets räkning. Rättigheten kontrolleras i samband med inloggningen. I allmänhet behöver du en viss Suomi.fi-ärendefullmakt för att uträtta ärenden för ett företags eller samfunds räkning.

När behöver man inte fullmakt?

Rätten att uträtta ärenden för ett samfunds räkning kan också fås utifrån företagets registeruppgifter. Om till exempel en person ensam har firmateckningsrätt för företaget och denna uppgift finns i handelsregistret, kan personen uträtta ärenden för företagets räkning utan separat fullmakt.

Av vem kan jag få en Suomi.fi-fullmakt för att uträtta ärenden?

Be en representant från ditt företag eller samfund om den Suomi.fi-fullmakt som behövs för att uträtta ärenden. Representanten ska ha rätt att bevilja fullmakter. Ta reda på vem denna person är i ditt eget samfund.

Fullmakt med ansökan till exempel i stiftelser och föreningar

Om samfundet inte har en person som kan ge Suomi.fi-fullmakter, kan samfundet ansöka om fullmaktsrättigheter i avsnittet Fullmakt med ansökan i Suomi-fi-tjänsten. Detta behövs ofta till exempel i offentliga organisationer, stiftelser och föreningar.

Vilken fullmakt behövs för att uträtta ärenden?

Alla fullmakter som behövs i Aras ansökningar hör till ärendekategorin Stöd för boende i Suomi.fi-fullmakter. Se namnet på den fullmakt som behövs nedan.

Publicerad 08-01-2020 kl. 11.02, uppdaterad 30-10-2023 kl. 13.49